Forgórózsa Népművészeti Központ
bartok.jpg
Szüreti beszámoló a TV-ben PDF Nyomtatás E-mail
Visszatekintő
Írta: Lajosadmin   
2014. október 05. vasárnap, 19:32
Módosítás dátuma: 2014. október 07. kedd, 21:39
 
Bánhidai szüreti felvonulás, táncház és tűzgyújtás ... PDF Nyomtatás E-mail
Visszatekintő
Írta: Lajosadmin   
2014. szeptember 21. vasárnap, 09:44

Szép számmal gyűltünk össze a Puskin Művelődési Ház előtt, hogy második alkalommal ünnepeljük meg a bánhidai szüretet. A termést tekintve az idei valóban inkább csak ünneplés, a szüretre "nem sok gondjuk lesz" a gazdáknak, a csapadékos időjárás sok helyen tönkre tette a szőlőt. Azért a dekorációhoz szükséges mennyiséget be tudtuk szerezni, amit az este folyamán a közönség jóízűen el is fogyasztott.

 

A menet a Puskintól a bánhidai körforgalomig vonult, itt az éppen esedékes búcsú hintái között tartottak táncosaink és a tatai Cifra táncegyüttes (Pötörke Népművészeti Egyesület) táncosai egy közös, igazán jó hangulatú bemutatót. A lelkes közönségtől meg is kapták a kiérdemelt tapsot. A bennünket kísérő vendégeknek, barátoknak, szülőknek és az itt élő nézelődő bánhidaiaknak a hagyományhoz híven egy kis borkóstolóval kedveskedtünk. Visszatérve a művelődési házba a korosztályok táncházai követték egymást, itt az FNK hangszeres növendékei is részt vettek nem csak tánccal, hanem hegedűikkel is. Eközben kézműves mestereink tartottak bemutatókat, illetve a mesterségek kipróbálására is lehetőség nyílott.

 

További FOTÓK a Forgórózsa képtárban...

 

Az országosan ezen a napon tartandó "Itthon vagy - Magyarország, szeretlek!" elnevezésű programsorozat részeként Tatabánya MJ Város is meghirdetett egy tűzgyújtást, ahol az éneklésre és a "tűztáncra" az FNK-t és minden velünk "mulatozó" vendéget kértek fel előzetesen. A Puskintól fáklyás menetben, az íjász hagyományőrzők felvezetésével mentünk el a frissen felújított bánhidai Szoborparkba (TIT park). A máglya már csak az íjászok tüzes nyílvesszőit várta, és a hatalmas tűzet körülvéve, énekelve, táncolva, jókedvűen zártuk a napot.

Köszönet a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és Tatabánya MJV Önkormányzat támogatásáért, a Vértes Agorája - Puskin Művelődési Háznak a helyszínért, a Kincső zenekarnak a program folyamatos muzsikájáért, a Pötörke Népművészeti Egyesület Cifra táncegyüttesének a közreműködésért és a baráti társaságért!

Köszönet minden táncosnak, énekesnek, muzsikusnak, minden szülőnek és vendégnek!

Módosítás dátuma: 2014. szeptember 28. vasárnap, 13:32
... tovább a beharangozó plakáthoz
 
I. Kulturális Piac Tatabányán PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Visszatekintő
Írta: Lajosadmin   
2014. szeptember 20. szombat, 08:09
Az FNK is képviseltette magát az I. Kulturális Piac elnevezésű fórumon, melynek szervezője és helyszíne is egyben a Vértes Agorája volt. Örömünkre szolgál, hogy a Tatabányai  Televízió beharangozójában  több helyen is a Forgórózsa Népművészeti Központ rendezvényeiről láthatók illusztrációs felvételek.
A program időpontja: 2014. szeptember 20.

A rendezvényen készült fotóinkból néhányat itt mutatunk,Módosítás dátuma: 2014. október 07. kedd, 21:42
 
A tatabányai TV beszámolója az évnyitónkról PDF Nyomtatás E-mail
Visszatekintő
Írta: Lajosadmin   
2014. szeptember 20. szombat, 07:45
Évnyitónkon a Tatabányai Televízió is jelen volt, a Szegvári Ildikóval készült riport és a rendezvény képes összefoglalója az alábbi videóban megtekinthető ...

Módosítás dátuma: 2014. október 07. kedd, 21:45
 
Bánhidai Pünkösd - Szlovák nemzetiségi nap PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Visszatekintő
Írta: Lajosadmin   
2014. június 21. szombat, 17:21
2014. június 7-én a Puskin Művelődési Ház, a Szlovák Ház és a közvetlen szabadtér adott otthont a Bánhidai Pünkösdnek. (A beharangozó plakát
elérhető itt, a rendezvény fotói pedig ezen a linken ...)

Kellemes nyár eleji napsütésben volt részünk, amikor az aprók kitáncolták, a tapasztaltabb férfiak pedig földre "terítették" az egy hónappal korábban felállított májusfát. A családias hangulatot fokozta egy kisebb, ám annál színvolasabb kézműves vásár, a gyermekek számára felállított légvár, a céllövölde, a lovagoltatás, a legkisebbek szórakoztatását szolgáló Póni-cikli, az arcfestés, a lovaskocsizás az Ipari Skanzenig és a Szlovák Ház kulturális programjai: fotó- és kézműves kiállítás, ételkóstoló, a belső udvarban pedig a kézműves műhelyek türelmes mesterei. A folklórt mindehhez az oroszlányi, tardosi, vértesszőlősi, nyitrai (Szlovákia), valamint az FNK-ból érkezett csoportok hozták tánccal és muzsikával. A rendezvény záró eseménye, a "vidámnak" hirdetett sramli est is valóban vidám volt, aki kifulladásig bírta, az sem bánta...

Szervezők: a Tatabánya-Bánhidai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, A Forgórózsa Népművészeti Központ és a Szlovák Közművelődési Központ - Tatabánya.

Támogatók: Komárom-Esztergom Megyi Szlovák Önkormányzat, Ablonczi Dánielné kerületi képviselő, Csillag Lovasudvar, Csutri Hagyományőrzők, Rozmaring Néptáncegyüttes Baráti Egyesület, Nyitra Megyei Művelődési Központ, Tatabányai Múzeum-Ipari Skanzen, A Vértes Agorája-Puskin Művelődési Ház és a

Módosítás dátuma: 2014. június 21. szombat, 22:27
 
«ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

10. oldal / 18
Joomla templates
Ma 2018. október 21., vasárnap, Orsolya napja van. Holnap Előd napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 35 vendég böngészi