Forgórózsa Népművészeti Központ
bartok.jpg
KECSKEBUKA az Agorában PDF Nyomtatás E-mail
Fesztivál 2014
Írta: Lajosadmin   
2015. február 12. csütörtök, 22:58
Közeledik a következő Forgórózsa Fesztivál, ennek kapcsán mutatjuk most be az elmúlt évi program egyik kiemelkedő elemét, melyben 3 csoportunk működött közre:

A felvételt készítette Pethő Balázs. A műsor előkészítése a Forgórózsa Népművészeti Központ és A Vértes Agorája közös pályázatának segítségével történt.
Közreműködnek: a Csutri, a Sarkantyúka és a Fodorka táncegyüttesek. Zene: Kurdi Gábor, Rigó Márton, és Szerényi Béla. Koreográfus: Szegvári Ildikó. Asszisztensek: Keltai Gábor, Rigó Anna, Szabó Tamás.

KECSKEBUKA, avagy: brueghel-i analógiák a magyar néphagyományban

Mi a kapcsolat Brueghel és a magyar népzene között? Egy igazán kreatív program, amely a népi hagyományok szárnyán visszavisz a középkorba és megtanít játszani.
Reneszánsz és magyar néptáncok, nép játékok bemutatása, élő zenei kísérettel gyerekek részvételével.
A kecskebuka a bukfenc régies, középkori elnevezése. A népmesékben, aki bukfencet – kecskebukát vetett – átváltozott valamivé, vagy más ember lett belőle…

 
Folklór a város közepén - negyedszer! PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 
Fesztivál 2014
Írta: Lajosadmin   
2014. június 19. csütörtök, 20:28
2014. június 8-9.
Szívvel - lélekkel készültünk Tatabányán a IV. Pünkösdi Forgórózsa Fesztiválra is csakúgy, mint a korábbi háromra. Szép időt kaptunk ismét, talán túl szépet is, komoly kánikulai hőmérséklet volt mindkét napon. Hálásan köszönjük a szabadtéren fellépő összes gyereknek, szépkorúnak és mindenkinek, hogy a rendkívüli körülmény ellenére, árnyékolás hiányában is teljes odaadással voltak jelen a fesztivál programjában! Külön köszönet illeti a két tájegységről érkezett hagyományőrző csoportot (palócok és mezőségi magyarok), biztosak vagyunk abban, hogy mindenki szeretettel gondol vissza a bemutatott műsoruk pillanataira. De hasonló elismerés jár a zenészeknek (Magyarpalatkai Banda, Dobroda, Kincső, Bourdon, Csevergő énekegyüttes, Kurdi Gábor) a kitartó munkáért, szórakoztatásért. Köszönetet mondunk Sebestyén Mártának és énekes-zenész társainak a feledhetetlen zárókoncertért, a visszhang szerint sokan szívesen visszaülnének egy "második részre", pedig így is bőséges élményt kaptunk a két órányi koncerten. A fellépő csoportok, táncosok, zenészek felsorolásába nem is kezdünk bele itt, reméljük mindenki jól érezte magát nálunk. Minden alkalomból sokat tanulunk, a későbbiekben igyekszünk a hiányosságokat, hibákat korrigálni.

Aki pedig nem tudta meglátogatni az idei fesztivált és nem láthatta a kiállításokat ("Egy falatnyi Erdély" festményei, tisztaszobák, népi textíliák a Tatabányai Múzeumban), nem élvezhette a vurstli hangulatát vagy a vendéglátósok kínálatát, aki nem tudott vásárfiát venni a népi kirakodóvásárban - nos az se bánkódjon sokáig, jövőre ismét lehetőséget kínálunk minderre, legalább ilyen színvonalas programot tervezünk. Bízunk Tatabánya MJV és Schmidt Csaba polgármester úr további támogatásában, A Vértes Agorája partnerségében. Minden évben tisztelettel fogadjuk Bencsik János országgyűlési képviselő úr (a város korábbi polgármestere) érdeklődését, a programra való odafigyelését, köszöntő szavait és remek fotóit a fesztiválról!

Öröm volt minden perc, a beszélgetések, a dalok, a táncok.
Köszönjük minden közreműködőnek és látogatónak!
Akik még hozzájárultak a program sikeréhez: Tatabánya Városközpont, Vértes Volán Zrt., TatabányaPont, Csutri Hagyományőrzők, MGCargo Kft., Vel-Therm Bt., Figura Kézműbolt, Gábor Hentes, Mi Tatabányánk, Forrás Rádió, Tatabányai TV, Geotech Kft., Tatabányai Múzeum, Ber-Car Bt., Tatabányai Erőmű Kft., T-Szol Zrt., Popovits György – KEM Közgyűlés elnöke, Tatabánya MJV képviselő-testületének támogató tagjai, Lipóti Pékség, ZO-FI rendezvényszervező Iroda, továbbá az önkéntes segítők…


Benne:

megnyitó / ökumenikus ima
Bencsik János úr
színpadi pillanatok
szabadtéri pillanatok
Liliomfi / táncház


Benne két nap:

hagyományőrzők a templomban
színpadi pillanatok
szabadtéri pillanatok
Sebestyén Márta koncertjeBenne:

megnyitó / ökumenikus ima
a "tiszta-szobák" rendezése
Bencsik János a hagyományőrzőkkel
"Egy falatnyi Erdély" kiállítás
színpadi és szabadtéri pillanatok
esti táncházBenne:

színpadi pillanatok
szabadtéri pillanatok
Sebestyén Márta koncertje
További anyagok az interneten:

A boldogi lakodalmas (Youtube / mistrpictures)
Borsa felől jön egy fekete felhő (Youtube / mistrpictures)Módosítás dátuma: 2014. június 21. szombat, 19:28
 
A IV. Forgórózsa Fesztivál programja PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Fesztivál 2014
Írta: Lajosadmin   
2014. május 23. péntek, 15:06

IV. Pünkösdi Forgórózsa Fesztivál

2014.  Június 8-9

Rendező a Forgórózsa Népművészeti Központ

és A Vértes Agorája

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!


Szabadtéri folyamatos programok

mindkét napon reggel 10-től estig az Agorától az OTP-ig:


Boszorkányudvar  /  Vurstli  /  Íjászat  /  Fa játszópark
Csutri-Csárda / Gyermekkert  /  Fa körhinta
Lovagoltatás  /  Kézművesek  /  Vásárosok 

Módosítás dátuma: 2014. június 21. szombat, 19:19
Bővebben...
 
Sebestyén Márta koncert PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Fesztivál 2014
Írta: Lajosadmin   
2014. május 23. péntek, 15:03

Biztosan nem kell bemutatni a világhírű népdalénekest, egy gondolat mégis, amit érdemes idézni: „Azon kevés hazai előadóművész közé tartozik, akik változások és változtatások nélkül a tradicionális magyar kultúrát képviselik Magyarországon és világszerte, koncertjeiken életre keltve a Bartók és Kodály által gyűjtött, már majdnem feledésbe merülő népdalhagyományt. Tehetsége, képzett orgánuma és varázslatos lénye eredeti jelenséggé avatta. Szinte nincs olyan ország, ahol ne képviselte volna a magyar kultúrát, akár szólóban, akár zenésztársaival. Énekelt a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodó is megismerhette általa a magyar népdalt.” (Az idézet a művésznő honlapjáról származik: www.martasebestyen.com)

A koncert szereplői:

Sebestyén Márta (ének), Andrejszki Judit  (csembaló, ének), Havasréti Pál (nagybőgő, tekerő),  Soós András (hegedű), Hegedűs Luca (cimbalom, brácsa), Gombai Tamás (hegedű). Vendég: Kurdi Gábor (duda)

Módosítás dátuma: 2014. június 21. szombat, 19:20
 


Joomla templates