Forgórózsa - Táborozásaink
Forgórózsa Népművészeti Központ
bartok.jpg
Boldogon boldogok voltunk… PDF Nyomtatás E-mail
Táborozások
Írta: Lajosadmin   
2014. augusztus 11. hétfő, 00:00

2014. június 23 és 28 között a tatabányai Sarkantyúka és a tatai Kiscifra gyermek csoportok együtt  táboroztak a Heves megyei Boldog községben.

Zsírosné Őszi Katalin, boldogi óvódavezető és Nagy György, a boldogi tájház vezetője segítségével fantasztikus 5 napot éltünk meg a takaros kis galgai palóc faluban.

Már a buszról leszállva izgatottan néztük a faluban még népviseletben járó, bicikliző idős néniket, bácsikat.

   
   

Mintaszerű, ahogyan a boldogiak őrzik viseletüket, dalaikat, táncaikat; a több, mint száz fős hagyományőrző együttes életébe is bepillantást nyerhettünk .(A tatabányai Pünkösdi Forgórózsa Fesztivál egyik díszvendége volt a boldogi csoport).

Magyarország egyik legszebb tájháza Boldogon van, aki teheti, nézze meg, csodát láthat!

„Paradicsomi”környezetben volt szállásunk a régi óvodában – a gyerekek nagy örömmel „rohamozták meg” szabadidejükben a hatalmas udvart, játszóteret. Az új óvodában minden étkezésnél finom, házias ételekkel vártak bennünket.

A művelődési házban Kati néni és Gyuri bácsi segítségével sajátítottuk el a boldogi játékokat, táncokat – karikáztunk és a lassú és friss csárdás helyi figuráival ismerkedtünk.

A tájházban nemcsak gyönyörködtünk a míves szobabelsőben és a gyönyörű helyi viseletekben – a „kacskaringós”szoknya súlyát néhány kislány, valamint Ildi néni és Böbi néni is megtapasztalhatta… - hanem találkoztunk boldogi idős nénikkel is, akik egy érdekes, közös beszélgetésen derűsen meséltek gyermekkorukról, a régi szokásokról és szakszerűen felöltöztettek két önként jelentkező kis táncos lányt. Megtanultuk a viseletdarabok nevét: szálika, pöntő, kacskaringós szoknya, rózsás szoknya (minden szoknyára 250 db hímzett rózsát varrtak!), szakács, fátyolos menyecske, sátoros menyecske… és még sok egyéb, gondosan őrzött ruhadarabot megcsodáltunk.

Emlékezetes marad a parkban végigjátszott „bátorság-próba”; a séta a gátőrházig a ringó búzamezőn keresztül; a gátőr bácsi sok háziállata a kotlós alá bújt kiscsirkéktől a kisborjúig, a fejés és a tejkóstolás; a meggyszedés Kati néninél; a sok-sok éneklés; a játékos vetélkedő a helyi hagyományokról, amelyben minden csapat remekelt – a legemlékezetesebbek a boldogi táncos szokásokról előadott vidám jelenetek voltak; az utolsó esti táncmulatság/táncház,ahol Rigó Márton és zenekara húzta a talpalávalót és ahol a népviseletbe öltözött, sodorba font hajú boldogi lánykák és lájbis legénykék velünk együtt táncolták el legalább háromszor az egész boldogi táncrendet…

Másoknak is ilyen BOLDOG napokat kívánunk, mint amit mi is megéltünk Boldogon!

Módosítás dátuma: 2014. szeptember 14. vasárnap, 10:01
A teljes cikkben: "Gyerekszáj"
 
2014-es napközis népi-kézműves tábor PDF Nyomtatás E-mail
Táborozások
Írta: Lajosadmin   
2014. július 09. szerda, 19:46

Kézműves táborunkba várjuk minden szövő, fafaragó és kosárfonó tanítványunkat, illetve azokat a gyerekeket, valamint felnőtteket, akik szívesen ismerkednének meg ezen népi kézműves mesterségek fogásaival.

Időpont: 2014. július 23-26.

A foglalkozások mindennap 9-15 óra között tartanak. A rövid ebédszünetben mindenki az ebédre magával hozott szendvicset fogyasztja el. (Kérjük, hogy a résztvevők lehetőség szerint reggelizzenek otthon.)

Helyszín:

Szlovák Ház udvara (rossz idő esetén nagyterme)
Tatabánya, Gellért tér (katolikus templom vaskapujánál)
A tervezett program a következők szerint alakul;


KOSÁRFONÁS Szőnyegné Szegvári Emesével

Kezdőknek

Haladóknak

lapra fonás

ovális alj - ovális szakajtó

kosár alj fonás

hajtott kosár

oldal fonás

tálca (szögletes)


 FAFARAGÁS Vas Henrikkel

Kezdőknek

Haladóknak

virágkaró készítése ékrovással 

tükörszél díszítése ékrovással 

szegődíszítés ékrovással

dobozszél díszítése ékrovással


 SZÖVÉS Haltrich Györgyivel

Kezdő és haladó

gyapjúfestés növénnyel

fonás

nemezelés


Részvételi díj: 5.000,-Ft/4 nap/fő, amely tartalmazza az anyagköltséget és az oktatók részvételi díját.
Jelentkezési határidő: 2014.július 15. A tábort min. 20 fő jelentkezése esetén tudjuk megtartani. Jelentkezni e-mailben vagy telefonon a 30/4360-045 számon Kovács Ingridnél lehet.

Mindenkit szeretettel várunk!
Módosítás dátuma: 2014. augusztus 16. szombat, 19:40
 
Táborok 2014 nyarán PDF Nyomtatás E-mail
Táborozások
Írta: Lajosadmin   
2014. február 05. szerda, 22:45

A 2014-es nyári szünetben az előző évekhez hasonlóan szintén megszerveztük néptáncos táborainkat a tanulóink számára. Ezeken az alkalmakon a tanévben már összeszokott tánccsoportok újabb ismeretekkel gazdagodhattak; annak az adott településnek, tájegységnek táncaival, népdalaival, szokásaival ismerkedhettek meg, ahol táboroztak.

Ezek az táborozások lehetőséget adnak arra, hogy a gyerekek még inkább megismerhessék egymást, mélyebb barátságok alakulhassanak ki, valamint jobban átélhessék az összetartozás érzését. Emellett a tanultak különösen fontosak lehetnek a következő tanévben megtanulandó koreográfia elsajátításához.

Minden táncosunkat szeretettel látunk a következő évi táborainkban is, bátorítjuk azokat, akik még nem táboroztak velünk, hogy próbálják ki. Különös gondot és odafigyelést tanúsítunk az 1-2. osztályosok iránt, minden csoportunknál elégséges felnőtt felügyeletet biztosítunk.


3-4. osztályosoknak (Sarkantyúka csoport)
2014. június 23-26, Boldog


1-2. osztályosoknak (Fodorka 1, Fodorka 2 és a Rózsabimbó énekesek)

2014. július 1-3, Bajna


5-8. osztályosoknak (Csutri, Csutri kamara a tatai Pötörkével közösen)
2014. augusztus 10-16. Magyarbőd (Kassa mellett)

A táborokat közösen szerveztük a tatai Pötörke Népművészeti Egyesülettel.
Reméljük mindenki jól érezte magát a saját csapatában!
Módosítás dátuma: 2014. szeptember 13. szombat, 19:21
 
Erdélyi tábor - 2013 PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 5
ElégtelenKitűnő 
Táborozások
Írta: Lajosadmin   
2013. augusztus 17. szombat, 23:34

II. Gyergyói Tánc és Zene Tábor + további 2 csodás nap

Gyergyóremete … ahol a község fölött időnként tucatnyi gólya kering, ahol nem hallani szirénázó járműveket, ahol még kézzel takarítják be a szénát, szénával púpozott lovaskocsik gördülnek az utcákon és a Maros egyszerű hídján, ahol az utcán még köszönnek egymásnak az ismeretlenek is, ahol még megvan az egymás iránti bizalom, a vendégszeretet, az összefogás. Ahol minden üzlet felirata magyarul olvasható, ahol - kevés kivétellel – magyar a szó. Köszönjük az együtt töltött időt mindenkinek, külön köszönjük Lackó-Albert Elemér polgármesternek és Portik Bakai Ádámnak, a Balás Gábor Művelődési Ház vezetőjének valamint tánc- és zene tanárainknak. Remetéről...


Csapatunkhoz más tatabányai és tatai intézményből is csatlakoztak táncosok, népzenészek, illetve szülők is kísértek bennünket. Sok gyermeknek, de néhány felnőttnek is első repülőútja volt ez. Budapestről Marosvásárhelyre vitt bennünket a gép, onnan busszal utaztunk a Gyergyói medencébe a Görgényi-havasokon keresztül, a Küköllő felső szakasza mellett.  

Odaérkezésünk pillanatában ...

Módosítás dátuma: 2013. szeptember 18. szerda, 22:49
Bővebben...
 
Bajóti táborozás - 2013 PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Táborozások
Írta: Lajosadmin   
2013. június 30. vasárnap, 20:55

Alsós néptáncosok tábora, Bajót, 2013. július 2-5. (Szegvári Ildikó írása)

A táborban készült fotók a "Fotógalériák" menüben érhetők el.

Július első hetében 4 napot töltöttünk a festői szépségű falucskában, Bajóton, a Gerecse hegységben. Szállásunk a helyi apró, ám annál takarosabb általános iskolában volt. Sok szép élménnyel gazdagodtunk nemcsak Keltai Gábor és Gyurkó Erzsébet néptánc pedagógusok, hanem a helyiek jóvoltából is.
3 csapat vett részt a programban: a Sarkantyúka tatabányai, a Kiscifra tatai gyermek csoportok tagjai, valamint a helybéli, bajóti gyermekek közül 12 fő.
És amit tanultunk: Ketya bácsitól és Böbi nénitől somogyi eszközös, kanász táncokat, ugróst, lassú és friss csárdást, Szegvári Ildi nénitől sok somogyi népdalt és karikázót. A lányok elkészítették a fellépő gyöngyüket Rigó Annával, a fiúk botot faragtak Sípos Imrével. Szegvári Emesével bőröztünk, Böbe nénivel és Ildi nénivel nemezeltünk. Csuja Bence bevezetett az agyagozás rejtelmeibe, Haltrich Györgyivel szőttünk-fontunk.
Legértékesebb  napunk az volt,

Módosítás dátuma: 2013. július 14. vasárnap, 16:59
Bővebben...
 
További cikkeink...
«ElsőElőző12345KövetkezőUtolsó»

4. oldal / 5
Joomla templates
Ma 2018. augusztus 17., péntek, Jácint napja van. Holnap Ilona napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 27 vendég böngészi