Forgórózsa Népművészeti Központ
bartok.jpg
2014-es napközis népi-kézműves tábor PDF Nyomtatás E-mail
Táborozások
Írta: Lajosadmin   
2014. július 09. szerda, 19:46

Kézműves táborunkba várjuk minden szövő, fafaragó és kosárfonó tanítványunkat, illetve azokat a gyerekeket, valamint felnőtteket, akik szívesen ismerkednének meg ezen népi kézműves mesterségek fogásaival.

Időpont: 2014. július 23-26.

A foglalkozások mindennap 9-15 óra között tartanak. A rövid ebédszünetben mindenki az ebédre magával hozott szendvicset fogyasztja el. (Kérjük, hogy a résztvevők lehetőség szerint reggelizzenek otthon.)

Helyszín:

Szlovák Ház udvara (rossz idő esetén nagyterme)
Tatabánya, Gellért tér (katolikus templom vaskapujánál)
A tervezett program a következők szerint alakul;


KOSÁRFONÁS Szőnyegné Szegvári Emesével

Kezdőknek

Haladóknak

lapra fonás

ovális alj - ovális szakajtó

kosár alj fonás

hajtott kosár

oldal fonás

tálca (szögletes)


 FAFARAGÁS Vas Henrikkel

Kezdőknek

Haladóknak

virágkaró készítése ékrovással 

tükörszél díszítése ékrovással 

szegődíszítés ékrovással

dobozszél díszítése ékrovással


 SZÖVÉS Haltrich Györgyivel

Kezdő és haladó

gyapjúfestés növénnyel

fonás

nemezelés


Részvételi díj: 5.000,-Ft/4 nap/fő, amely tartalmazza az anyagköltséget és az oktatók részvételi díját.
Jelentkezési határidő: 2014.július 15. A tábort min. 20 fő jelentkezése esetén tudjuk megtartani. Jelentkezni e-mailben vagy telefonon a 30/4360-045 számon Kovács Ingridnél lehet.

Mindenkit szeretettel várunk!
Módosítás dátuma: 2014. augusztus 16. szombat, 19:40
 
Táborok 2014 nyarán PDF Nyomtatás E-mail
Táborozások
Írta: Lajosadmin   
2014. február 05. szerda, 22:45

A 2014-es nyári szünetben az előző évekhez hasonlóan szintén megszerveztük néptáncos táborainkat a tanulóink számára. Ezeken az alkalmakon a tanévben már összeszokott tánccsoportok újabb ismeretekkel gazdagodhattak; annak az adott településnek, tájegységnek táncaival, népdalaival, szokásaival ismerkedhettek meg, ahol táboroztak.

Ezek az táborozások lehetőséget adnak arra, hogy a gyerekek még inkább megismerhessék egymást, mélyebb barátságok alakulhassanak ki, valamint jobban átélhessék az összetartozás érzését. Emellett a tanultak különösen fontosak lehetnek a következő tanévben megtanulandó koreográfia elsajátításához.

Minden táncosunkat szeretettel látunk a következő évi táborainkban is, bátorítjuk azokat, akik még nem táboroztak velünk, hogy próbálják ki. Különös gondot és odafigyelést tanúsítunk az 1-2. osztályosok iránt, minden csoportunknál elégséges felnőtt felügyeletet biztosítunk.


3-4. osztályosoknak (Sarkantyúka csoport)
2014. június 23-26, Boldog


1-2. osztályosoknak (Fodorka 1, Fodorka 2 és a Rózsabimbó énekesek)

2014. július 1-3, Bajna


5-8. osztályosoknak (Csutri, Csutri kamara a tatai Pötörkével közösen)
2014. augusztus 10-16. Magyarbőd (Kassa mellett)

A táborokat közösen szerveztük a tatai Pötörke Népművészeti Egyesülettel.
Reméljük mindenki jól érezte magát a saját csapatában!
Módosítás dátuma: 2014. szeptember 13. szombat, 19:21
 
Erdélyi tábor - 2013 PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 5
ElégtelenKitűnő 
Táborozások
Írta: Lajosadmin   
2013. augusztus 17. szombat, 23:34

II. Gyergyói Tánc és Zene Tábor + további 2 csodás nap

Gyergyóremete … ahol a község fölött időnként tucatnyi gólya kering, ahol nem hallani szirénázó járműveket, ahol még kézzel takarítják be a szénát, szénával púpozott lovaskocsik gördülnek az utcákon és a Maros egyszerű hídján, ahol az utcán még köszönnek egymásnak az ismeretlenek is, ahol még megvan az egymás iránti bizalom, a vendégszeretet, az összefogás. Ahol minden üzlet felirata magyarul olvasható, ahol - kevés kivétellel – magyar a szó. Köszönjük az együtt töltött időt mindenkinek, külön köszönjük Lackó-Albert Elemér polgármesternek és Portik Bakai Ádámnak, a Balás Gábor Művelődési Ház vezetőjének valamint tánc- és zene tanárainknak. Remetéről...


Csapatunkhoz más tatabányai és tatai intézményből is csatlakoztak táncosok, népzenészek, illetve szülők is kísértek bennünket. Sok gyermeknek, de néhány felnőttnek is első repülőútja volt ez. Budapestről Marosvásárhelyre vitt bennünket a gép, onnan busszal utaztunk a Gyergyói medencébe a Görgényi-havasokon keresztül, a Küköllő felső szakasza mellett.  

Odaérkezésünk pillanatában ...

Módosítás dátuma: 2013. szeptember 18. szerda, 22:49
Bővebben...
 
Bajóti táborozás - 2013 PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Táborozások
Írta: Lajosadmin   
2013. június 30. vasárnap, 20:55

Alsós néptáncosok tábora, Bajót, 2013. július 2-5. (Szegvári Ildikó írása)

A táborban készült fotók a "Fotógalériák" menüben érhetők el.

Július első hetében 4 napot töltöttünk a festői szépségű falucskában, Bajóton, a Gerecse hegységben. Szállásunk a helyi apró, ám annál takarosabb általános iskolában volt. Sok szép élménnyel gazdagodtunk nemcsak Keltai Gábor és Gyurkó Erzsébet néptánc pedagógusok, hanem a helyiek jóvoltából is.
3 csapat vett részt a programban: a Sarkantyúka tatabányai, a Kiscifra tatai gyermek csoportok tagjai, valamint a helybéli, bajóti gyermekek közül 12 fő.
És amit tanultunk: Ketya bácsitól és Böbi nénitől somogyi eszközös, kanász táncokat, ugróst, lassú és friss csárdást, Szegvári Ildi nénitől sok somogyi népdalt és karikázót. A lányok elkészítették a fellépő gyöngyüket Rigó Annával, a fiúk botot faragtak Sípos Imrével. Szegvári Emesével bőröztünk, Böbe nénivel és Ildi nénivel nemezeltünk. Csuja Bence bevezetett az agyagozás rejtelmeibe, Haltrich Györgyivel szőttünk-fontunk.
Legértékesebb  napunk az volt,

Módosítás dátuma: 2013. július 14. vasárnap, 16:59
Bővebben...
 
Válaszúton táboroztunk! PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Táborozások
Írta: Administrator   
2012. október 14. vasárnap, 20:52

2012. július 29-től augusztus 4-ig az erdélyi Válaszúton voltunk. A tábort a tatai Pötörke Népművészeti Egyesület és a Csutri hagyományőrzők közösen szervezték. Mintegy 90 gyermek és felnőtt vett részt a felejthetetlen, egyhetes úton. Jártunk Kolozsvárott, a Szent Mihály-templomban és Mátyás király szülőházánál, a boncidai kastélyban, álmélkodtunk a Kallós-múzeumban az erdélyi népművészet gazdagságán. Egy-egy napot töltöttünk széki, visai és mérai hagyományőrzőkkel. Nem felejthetjük a széki Sallai Zsuzsi nénit, a visai Papp Samu bácsit, Fodor”Selyem”János bácsit és feleségét, Erzsi nénit, Hideg Anna nénit, aki Kallós Zoli bácsival együtt mesélt, énekelt nekünk, vagy a mérai 10-12 éves gyerekeket, akik saját falujuk táncait mutatták be nekünk a közös mulatságokon. Eközben a válaszúti táborhelyen belekóstoltunk a széki, mezőségi táncokba, számtalan szép széki, visai, válaszúti dal gyűlt össze az énektanulásokon teleírt füzetekben, minden nap ügyeskedhettünk a kézműves foglalkozásokon és mulathattunk a minden esti, élő zenés táncházakban.
A táborban készült fotók, videók a galériában hamarosan megtekinthetők.

Darmstadter Gáspár fotói a "Fotógalériák/Erdélyi tábor 2012" mappában... Vagy innen...


Módosítás dátuma: 2013. július 23. kedd, 15:02
 
«ElsőElőző12345KövetkezőUtolsó»

5. oldal / 5
Joomla templates