Forgórózsa Népművészeti Központ
bartok.jpg
A 2015-ös KI-MIT-TUD összegzése PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 3
ElégtelenKitűnő 
Kimittud2015
Írta: Lajosadmin   
2015. május 11. hétfő, 08:18
A 2015-ös KI-MIT-TUD minősítő versenyünk ismét nagy sikerrel zajlott, közel 600 gyermek szerepelt a négy kategóriában.
Népdalban 71, néptáncban 41, népzenében 12, népmesében 7, összesen 131 műsorszámot hallgatott, ill. nézett végig a 6 tagú zsűri (Dr. Gerzanics Magdolna népzenekutató, Csizmadia Anna népdalénekes - a Fölszállott a páva győztese, Gábor Klára megyei szakreferens, Kisimre Szerda Anna és Kisimre Szerda Árpád néptáncpedagógusok-koreográfusok, Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész) az esemény 3 helyszínén.
Nagyon sokan érkeztek az ország távoli pontjairól - Győr, Pécs, Sárospatak, Rábacsécsény, Pápa, Nyúl, Tiszaföldvár, Dunakeszi, Réde, Budaörs, Nyíregyháza, Tokaj, Lébény, Tata, Székesfehérvár, Szekszárd, Kocs, Tököl, Besnyő, Szomor, Komárom, Budapest, Nagyigmánd, Fertőszentmiklós, Sopronkövesd, Csorna, Mór, Gyarmat, Budakeszi, Mosonszentmiklós, Várpalota, Biatorbágy, Nagymaros, Mocsa (talán nem maradt ki senki!), sőt határon túlról is. Többen igénybe vették a környék szállás lehetőségeit és második nap is részt vettek a KI-MIT-TUD-ot is lebonyolító V. Forgórózsa Fesztiválon, ill. az arany minősítésűek vasárnap délelőtt ismét megmutathatták műsorszámukat a nagyközönségnek a szabadtéri színpadon.

Az itt maradt okleveleket, érmeket pár napon belül postázzuk, türelmeteket kérjük! Köszönjük a versenyzők és felkészítők részvételét, lelkes készülődését!

A minősítő listák itt letölthetők:

Népdal I.-II. korcsoport (Balett terem) docx vagy pdf formátumban

Népzene, mese, dal III. korcsoport (Kamara terem) docx vagy pdf formátumban

Néptánc (Nagyterem) docx vagy pdf formátumban
Módosítás dátuma: 2015. szeptember 04. péntek, 19:44
 
Várunk a 2015-ös KI-MIT-TUD-ra! PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 4
ElégtelenKitűnő 
Kimittud2015
Írta: Lajosadmin   
2015. március 11. szerda, 09:10

F E L H Í V Á S ! ! !
A tatabányai Forgórózsa Népművészeti Központ meghirdeti a
III. Gyermek- és Ifjúsági Népművészeti KI-MIT-TUD-ot.
Határokon belüli- és határokon túli magyar csoportokat, szólistákat várunk!

Időpontja: 2015. május 9-10, szombat-vasárnap
Helye: A Vértes Agorája, Tatabánya
Helyszíni INFORMÁCIÓ, NEVEZÉS: a Vértes Agorája aulájában felállított ideiglenes Forgórózsa-standon lesz.

Nevezni lehet a következő művészeti ágakban:
Néptánc / Népzene / Népdal / Népmese
Korcsoportok:
6-10 évesek / 11-14 évesek / 15-25 évesek
A verseny napjáig betöltött kor számít. Csoportoknál a korosztályi átlépés ne haladja meg a 25 %-ot.

 
 

A nemzetiségi versenyzők külön kategóriában indulnak.
A zsűri arany, ezüst, bronz oklevéllel jutalmazza az indulókat, ill. különdíjakat is kiosztanak. Az arany és kiemelt arany minősítést nyert versenyzők meghívást kapnak az országban, 2015 tavaszán és nyarán zajló különböző népművészeti fesztiválokra.

Ebben az esztendőben a népművészeti versennyel egy időben rendezzük meg az V. Forgórózsa Fesztivált, május 9-10-én. A fesztivál célja, hogy a Kárpát-medencében élő magyarság különböző néprajzi csoportjainak, tájegységeinek táncait, dalait, zenéjét, viseletét bemutassa. Minden évben egy kis-magyarországi  és egy mai határainkon túl élő hagyományőrző közösséget mutatunk be. Eddigi vendégeink voltak: Martos, Kéménd, Tardoskedd (mátyusföldi hagyományőrzők), Zoboralja 9 faluja, Szany (Rábaköz), Kakasd, Gara (bukovinai székelyek), Borzova, Nagyida (gömöri magyarok), a boldogi hagyományőrzők (palócok), Visa (mezőségi magyarok). Referencia: www.csutri.hu. A két program együttes lebonyolításának célja az lenne, hogy a KI-MIT-TUD-on résztvevő gyerekek, fiatalok megnézhessék a hagyományőrzőket, így közvetlenül megtapasztalhassák a ma is élő hagyományokat. A szombati program befejezéseként tőlük tanulhatnak a közös táncházban, együtt mulathatnak velük. A 2015-ös, idei fesztivál vendégei:

Nagyecsedi hagyományőrzők (Szatmár)
Doroszlói hagyományőrzők (Vajdaság)

A fesztiválon ezenkívül sok más, érdekes, ingyenes népművészeti programon részt vehetnek : Ludas Matyi előadás, Kuttyomfitty-társulat előadása –„Cirkusz Folklorikusz”, Fábián Éva és a Kalamajka együttes koncertje, játszóház kézműves mesterekkel (fazekastól a fafaragásig), fa ügyességi játékok, vurstli, moldvai és görög táncház és koncert, a Söndörgő együttes koncertje stb.

A KI-MIT-TUD résztevőinek ingyenes szállást tudunk biztosítani (tornateremben, matracos, hálózsákos szállást) ill. ha valaki óhajtja mérsékelt díjazás ellenében kollégiumban. Szombatra és vasárnapra ebédjegyet (2 x700.-Ft), a többi étkezést (szombat vacsora, vasárnap reggeli) a részvevők magukkal hozzák (szendvics) vagy a fesztiválon megvásárolhatják (pl. kenyérlángos).

A KI-MIT-TUD célja:
Fellendíteni az érdeklődést a magyar és nemzetiségi népi kultúra iránt, sok gyermeket és fiatalt bevonni a hagyományok ápolásába. Külön jutalmazzuk azokat a gyermekeket, fiatalokat, akik szűkebb közösségük, falujuk hagyományait ismertetik meg a közönséggel (pl. saját viselet, dal, tánc, szokás, mese, stb.). Szeretnénk, ha a résztvevők egymás produkcióját is megnéznék, ezért a versenyprogramokat is így alakítjuk ki.
A zsűri tagjai: Dr. Gerzanics Magdolna, népzenekutató, Csizmadia Anna, népdalénekes, a „Fölszállott a páva” győztese, Gábor Klára megyei szakreferens, Kisimre Szerda Anna és Kisimre Szerda Árpád néptánc pedagógusok, koreográfusok, a „Fölszállott a páva”-győztes Cirkalom táncegyüttes vezetői, Eredics Gábor népzenész, zenepedagógus, a Vujicsics együttes vezetője.

Nevezési díj:
Egyéni, páros, tercett, kvartett: 500.- Ft/fő
Csoportban: 2500.- Ft/csoport

Jelentkezni a letölthető „Jelentkezési lap”-okon (a  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  e-mail címre visszaküldve), vagy a honlapunkon kihelyezett internetes űrlapok segítségével lehet 2015. április 30-ig.

Letölthető dokumentumok


Információ: 06-70 / 615-7579, Szegvári Ildikó
Szeretettel várjuk a csoportokat, egyéni versenyzőket, felkészítő pedagógusokat!
Módosítás dátuma: 2015. szeptember 04. péntek, 19:56
 


Joomla templates

Ki olvas minket?

Oldalainkat 3 vendég böngészi